close
σήμανση ΕΣΠΑ

12 Φεβρουαρίου, 2020 · ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. 05/02/2020

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ανακαλύπτω και Μαθαίνω τα Επαγγέλματα» που υλοποιείται στο «Κέντρο», πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδευτικές επισκέψεις (με αντίστοιχες ομάδες εκπαιδευομένων), στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου Κρήτης, στις 5/2/2020.

Σκοπός του κοινωνικού πλαισίου ήταν η ενημέρωση και η εκπαίδευση των εκπαιδευομένων, για το ρόλο και το επάγγελμα του αστυνομικού σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Οι εκπαιδευόμενοι με την βοήθεια της ανθυπαστυνόμου κ. Τρεβλάκη Σοφίας (υπεύθυνη εκπαίδευσης) είχαν  την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών,  να δουν τον εξοπλισμό και τα μέσα.

Αρχικά, η ανθυπαστυνόμος, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μας ενημέρωσε για το επάγγελμα του αστυνομικού υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος του είναι να προστατεύει τους πολίτες και την δημόσια τάξη.

Έγινε αναφορά στον ρόλο του τροχονόμου, όπου έχει σαν στόχο την ρύθμιση της κυκλοφορίας και της ασφάλειας.

Ακολούθησε ένα υποτιθέμενο σενάριο προκειμένου να καταλάβουμε τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν θα πάρουμε τηλέφωνο την αστυνομία. Το σενάριο αφορούσε έναν κλέφτη που αρπάζει την τσάντα από έναν περαστικό. Τι κάνουμε εκείνη την στιγμή;. Αρχικά, παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία πληκτρολογώντας τον αριθμό 100, λέμε το όνομα μας, που βρισκόμαστε και ποιο είναι το ζήτημα.

Είδαμε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο αστυνομικός (στολή, χειροπέδες, γκλομπ, όπλο, ζώνη, αλεξίσφαιρο γιλέκο, σφυρίχτρα και ασύρματος ) κάνοντας μια διάκριση ανάμεσα στον ένστολο αστυνομικό και στον αστυνομικό με πολιτικά ρούχα.

Έγινε αναφορά στο ωράριο λειτουργίας, όπου παρόλο που είναι δημόσιος υπάλληλος δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, δουλεύει και βράδυ και κάποιες φορές παραμένει και παραπάνω στην υπηρεσία μέχρι να εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Στην συνέχεια, περάσαμε στο πρακτικό μέρος όπου είδαμε την ομάδα Δίας στις μοτοσικλέτες, προκειμένου να ξεκινήσουν περιπολίες σε περιοχές που τους έχουν ανατεθεί. Ακόμα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το περιπολικό και την Κινητή Αστυνομική Μονάδα. Κάποιοι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία να μπουν μέσα στο περιπολικό για να το περιεργαστούν.  Η ανθυπαστυνόμος μας μίλησε για τον ασύρματο που μεταφέρει μια πληροφορία σε όλα τα γραφεία της αστυνομίας. Για να δούμε στην πράξη πως δουλεύει ο ασύρματος, διαβιβάσαμε την καλημέρα μας στο γραφείο του κέντρου διαβιβάσεων,  όπου και μας απάντησαν.

Τελειώνοντας την περιήγηση μας με τα μέσα μεταφοράς, οδηγηθήκαμε στα γραφεία για να δούμε τους χώρους και να μάθουμε την λειτουργία τους. Το γραφείο του Κέντρου Διαβιβάσεων, όπου είχαμε μεταφέρει την καλημέρα μας με τον ασύρματο. Ακόμα μάθαμε για το ρόλο του αξιωματικού υπηρεσίας, είδαμε πως τοποθετείται το αλεξίσφαιρο γιλέκο και πως είναι τα κρατητήρια ( η είσοδος δεν επιτρέπονταν για ευνόητους λόγους) .

Τέλος, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μας προσφέρθηκε κέρασμα. Ευχαριστήσαμε πολύ την ανθυπαστυνόμο και όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την εξαιρετική εκπαίδευση που παρείχαν.

Το «Κέντρο Ειδικών Παιδιών – ο Άγιος Σπυρίδων» Ηρακλείου Κρήτης, δικαιούχος της Πράξης «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία του Κέντρου Ειδικών Παιδιών – ο Άγιος Σπυρίδων», συμμετέχει στη παρούσα δράση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 – 2020», Άξονας προτεραιότητας 5 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και  Καταπολέμησης της Φτώχειας» ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με την συγχρηματοδότηση του Ε.Κ.Τ.