close
σήμανση ΕΣΠΑ

8 Αυγούστου, 2019 · ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ “ΑΡΟΛΙΘΟΣ” 08/08/2019

Στις 08/08/2019, ημέρα Πέμπτη πραγματοποιήθηκε κοινωνικό πλαίσιο στο παραδοσιακό κρητικό χωριό «ΑΡΟΛΙΘΟΣ»,  όπου μια μικρή ομάδα εκπαιδευομένων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στο παραδοσιακό κρητικό χωριό, γνωρίζοντας έτσι την κρητική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Οι εκπαιδευόμενοι με την βοήθεια της ξεναγού περιηγήθηκαν αρχικά στο μουσείο αγροτικής ιστορίας, το οποίο αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά μέρη από τα οποία το καθένα ξεχωριστά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και την δική του ομορφιά.

Στο πρώτο μέρος είδαμε τις διακοσμημένες βιτρίνες, οι οποίες εκθέτουν έργα κρητικής χειροτεχνίας όπως ήταν τα κεντητά και υφαντά στολίδια, η παλιά ραπτομηχανή, ο  αργαλειός, η κρητική φορεσιά, τα κρητικά όπλα και φυσίγγια από την εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, τα εκκλησιαστικά είδη όπου καταλάμβαναν και αυτά μια θέση στα παλιά παραδοσιακά κρητικά σπίτια, τα γυάλινα αντικείμενα, οι κουδούνες των προβάτων και άλλα.

Στο δεύτερο μέρος του μουσείου είδαμε και  γνωρίσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά και αντικείμενα ενός κρητικού σπιτιού και τη διαφορά με τα σημερινά σπίτια.

Στο τρίτο μέρος του μουσείου αγροτικής ζωής και λαϊκής τέχνης θαυμάσαμε την απλότητα των αγροτικών επαγγελμάτων αλλά και συνάμα την ευρεσιτεχνία των αγροτών και την λιτότητα της ζωής τους. Γνωρίσαμε το επάγγελμα του σαμαρά, του γεωργού, του σιδηρουργού, του φανοποιού (εδώ έγινε μια διάκριση με τον σημερινό φανοποιό), του καλαθά, του κεραμοποιού, του αγγειοπλάστη του μαραγκού, του βαρελά και του τσαγκάρη.

Τέλος βγήκαμε από το μουσείο και σε εξωτερικό χώρο είδαμε το μητάτο ή σπίτι των βοσκών το οποίο το χρησιμοποιούσαν για να τυροκομούν αλλά και για να μένουν εκεί προστατευμένοι από το κρύο και το χιόνι κατά τη περίοδο του χειμώνα.

Στη συνέχεια, οδηγηθήκαμε σε ένα παραδοσιακό κρητικό σπίτι και με την βοήθεια της ξεναγού αναβιώσαμε μια μέρα από την ζωή του χθες. Αφού χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες παίξαμε παιχνίδια ρόλων και οι εκπαιδευόμενοι ανάλαβαν να κάνουν κάποιες δουλείες που αφορούν καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων της παλιάς εποχής, όπως το νοικοκυριό και οι αγροτικές δραστηριότητες. Αρχικά τα μέλη της κάθε  ομάδας ανέλαβαν να στρώσουν το κρεβάτι, να διπλώσουν τα ρούχα και να σκουπίσουν το σπίτι. Έπειτα,  όλα τα μέλη της ομάδας έπλασαν ζυμάρι και έφτιαξαν κουλουράκια και ψωμάκια. Όταν τελείωσε το ζύμωμα ήρθε η «γειτόνισσα»  και πήρε το ταψί για να τα ψήσει στο φούρνο. Μέχρι να γίνουν τα κουλουράκια και τα ψωμάκια οι εκπαιδευόμενοι ανέλαβαν να κάνουν τις αγροτικές δραστηριότητες αναβιώνοντας την εποχή του τότε. Για να φύγει ο άνδρας να πάει στα χωράφια η γυναίκα έπρεπε να του ετοιμάσει την βούργια με το φαγητό του.

Η ξεναγός έδωσε σε κάθε εκπαιδευόμενο από ένα αγροτικό εργαλείο όπως σκαλίδι, ποτιστήρι, ένα καλάθι για να μαζέψουν τους καρπούς από τα δέντρα καθώς και μια στάμνα για να την γεμίσουν με νερό.

Τέλος, ευχαριστήσαμε την ξεναγό για την υπέροχη ξενάγηση και τα βιωματικά δρώμενα που συμμετείχαμε, κάνοντας μας, να αναβιώσουμε την εποχή του τότε και να ανασύρουμε μνήμες του παρελθόντος.

Το «Κέντρο Ειδικών Παιδιών – ο Άγιος Σπυρίδων» Ηρακλείου Κρήτης, δικαιούχος της Πράξης «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία του Κέντρου Ειδικών Παιδιών – ο Άγιος Σπυρίδων», πραγματοποιεί την παρούσα δράση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 – 2020», Άξονας προτεραιότητας 5 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και  Καταπολέμησης της Φτώχειας» ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με την συγχρηματοδότηση του Ε.Κ.Τ.